lørdag 26. september 2009

Hjernefakta

En gjennomsnittlig hjerne veier omtrent en kilo og ville dekket fire A4-ark dersom vi skulle finne på mose den flat. Den består av en halv liter protein og fett, er i stadig forandring, og den består av omtrent like mange hjerneceller som det er stjerner i Melkeveien eller galakser i universet. Om det sier mest om hjernen eller universet, er ikke godt å si. Men den er kjekk å ha, og ettersom vi først har den, gjelder det å få den til å fungere best mulig.

I boka hva er HUKOMMELSE lister Pål Johan Karlsen opp 16 huskeregler for å huske bedre, men det er for mange. Jeg har plukket ut fem av dem.

  • Hold deg i god fysisk form. Det gir bedre blodgjennomstrømning til hjernen og mer effektive nervesignaler. Det som er sunt for kroppen, er sunt for minnet.
  • Indre ro skjerper hukommelsen. Finn tid til å slappe av.
  • Konsentrer deg. Gi oppgaven du utfører, din fulle oppmerksomhet.
  • Kok ned og organiser materialet. Koble det umiddelbart til noe du kan godt fra før. Det gjør kunnskapen enklere å tilegne seg og lettere å hente tilbake senere.
  • Kod inn ny informasjon på så mange måter som mulig – visuelt, verbalt, motorisk eller sanselig. Bruk kunnskapen eller ferdigheten aktivt.

Og det er viktig å gi hjernen nok energi, for en voksen menneskehjerne vil i løpet av en dag bruke omtrent like mye glukose som det er i 250 M&Ms. Dessuten hadde min mormor lest at tre kopper kaffe om dagen skulle motvirke eventuell Alzheimer. Så du kan altså spise sjokolade og drikke kaffe med god samvittighet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar