lørdag 10. januar 2009

Det er bare døde språk som ikke forandrer seg

På tide å være litt småseriøs.

Et av temaene som trigger den medfødte irritasjonen hos mange, er at kj-lyden snart går ut på dato. Er det så ille, sier andre. Javel, det kan skape misforståelser, som i setningen: jeg sjøpte sånn skjede til sjæresten min (autentisk replikk), men i de fleste tilfeller skjønner man jo hva som menes. Det var nok et kjede, og ikke en form for kunstig tilfredsstillelse.

Og lingvister peker på at lyder har forsvunnet før, som ved paret thak og tak (det ene var grep og det andre var tak), hvor th-lyden forsvant og vi bare fikk tak. Men den store forskjellen her er at både tak og tak skrives tak. Det er ikke like enkelt med sj-lyden.

Den kan nemlig skrives på følgende måter: sj, skj, sk, g, j, rs og s, noe som volder stor irritasjon hos små barn. Hvis kj-lyden går over til en sj-lyd, vil vi kunne legge til: kj, tj og k. Og hvordan går det da med rettskrivningen? Skjære, tjære og kjære vil uttales likt, men man må skrive det på tre forskjellige måter avhengig av betydningen. Da blir det enda mer problematisk.

Hva gjør vi med det? Endrer vi på rettskrivningen, eller banker vi det inn (slik man gjør i andre land hvor skriftspråket er håpløst gammeldags i forhold til talemålet)? Antakeligvis vil det bli det siste alternativet. Å endre på rettskrivningen gjør som oftest mennesker temmelig hissige.

Men jeg aksepterer at kj-lyden er på vei ut, for det hjelper ikke å gå rundt og si at det er stygt og feil. Sånn er språkets gang, under stadig utvikling, og da gjerne til noe enklere. Men jeg synes jo man mister en fin (og kanskje nødvendig) nyanse i språket.

2 kommentarer:

  1. Der er vi enige. Forøvrig er det en fin blogg du har. Jeg ser frem til flere små vandringer i språket her. Bloggtittelen din er flott, men særdeles misvisende :)

    Mvh
    Ingunn Kjøl Wiig

    SvarSlett
  2. Takk for det. Hyggelig å høre. Jeg har lest mye på bloggen din de siste dagene, og må få lov til å gi en* kompliment tilbake, for det har vært mange interessante og gode innlegg. Det er jo lenge til jeg er ferdig med utdannelsen, men det er spennende å lese hva andre tenker rundt det å være lærer, og også rundt digitale muligheter.

    Hm. Titlen skal tas opp til vurdering. Kanskje svarene er bedre enn jeg selv tror.

    Mvh, Kristian

    *Så sier ordboka. Jeg synes nå intetkjønn er mer naturlig.

    SvarSlett